Al 65 jaar gelukkig in huwelijksbootje

Al 65 jaar gelukkig in huwelijksbootje
Lies Spruit op bezoek bij Henk Netz en Joke Netz-de Jong. - Foto: Bianca Fenne

LISSE - Henk Netz en Joke Netz-de Jong vierden dinsdag 31 januari dat zij 65 jaar geleden voor de kerk in het huwelijk traden. Voor de wet zijn ze zelfs al bijna een jaar langer getrouwd. Burgemeester Lies Spuit kwam op bezoek om namens de gemeente felicitaties over te brengen.

LISSE – Henk Netz en Joke Netz-de Jong vierden dinsdag 31 januari dat zij 65 jaar geleden voor de kerk in het huwelijk traden. Voor de wet zijn ze zelfs al bijna een jaar langer getrouwd. Burgemeester Lies Spuit kwam op bezoek om namens de gemeente felicitaties over te brengen.

Ze woonden in Haarlem en kenden elkaar al langer. De vonk sloeg pas over in 1945, tijdens een van de vele feestjes ter gelegenheid van de bevrijding. Hij was volgens haar ’een eigenwijze opdonder’. Zij was volgens hem ’gewoon een hele leuke meid’. Het duurde nog wel even voordat getrouwd kon worden. Netz moest eerst zijn plicht als militair vervullen in Indonesië. „Na mijn thuiskomst was het best even wennen.” Zijn vrouw vult aan: „Ik merkte een positieve verandering in hem op. Hij was eigenlijk nog veel leuker, toen hij teruggekomen was; veel volwassener.” Op 15 februari 1951 trouwde het stel voor de wet. Getrouwd zijn was in die tijd een voorwaarde om voor een huis in aanmerking te komen. Bijna een jaar later vond het – voor het gevoel ’echte’ – kerkelijk huwelijk plaats. Dat had voor beiden meer waarde. „De eerste tijd woonden we nog bij mijn schoonouders in”, vertelt hij. „Daarna zijn we meerdere keren verhuisd; eerst binnen Haarlem, daarna naar Hoofddorp, Hillegom en Lisse.”

Reclame

Na een periode werkzaam te zijn geweest voor Unilever, begon Netz een eigen bedrijf in de reclame. „Ik was ’creative director’; zo noemen ze dat tegenwoordig met een duur woord. Ik was de man die de Hollanders aan de Spa kreeg. ’Spaatje rood’ is mijn vinding.” Daarnaast verzorgde hij de reclame en huisstijlen voor andere grote merken. Nauw betrokken zijn bij het leven van hun vier kinderen was eveneens van groot belang. Daarom nam hij zitting in de oudercommissie en later in het bestuur van schoollocatie MVO Lucia aan de Achterweg. En in het bestuur van de judoclub van zijn zoon. In de spaarzame tijd die overbleef, deed Netz veel voor de ouderen van de katholieke kerk. Net als haar man was de vrouw des huizes altijd druk in weer. Met het gezin en het huishouden, maar ook met het bestuur van Stichting Katholiek Onderwijs in Hillegom. Nu de leeftijd bij beiden wat gezondheidsproblemen met zich meebrengt, is het stel even minder actief. ,,Ik zou het toch wel leuk vinden als we straks weer samen, ieder achter een rollator, eventjes naar de winkels kunnen. Gelukkig wonen we dichtbij.”

Tekst: Bianca Fenne