Blik Heemtuin Lisse op voorjaarsbloeiers

Blik Heemtuin Lisse op voorjaarsbloeiers
Bezoekers op heemtuin Lisse. - Foto: Wilma van Velzen

LISSE - De vele voorjaarsbloeiers in Heemtuin Lisse waren voor de betrokken vrijwilligers reden voor een extra openstelling. Zondag 14 mei werd de natuurrijke locatie aan het Heempad door zo’n vijftig belangstellenden bezocht.

LISSE – De vele voorjaarsbloeiers in Heemtuin Lisse waren voor de betrokken vrijwilligers reden voor een extra openstelling. Zondag 14 mei werd de natuurrijke locatie aan het Heempad door zo’n vijftig belangstellenden bezocht.

Vijf vrijwilligers waren aanwezig om bloemen aan te wijzen, over kenmerken te vertellen en bezoekers verder wegwijs te maken. Onder hen Riki Verstraeten. Zij vertelde, dat de rondleidingen plaatsvinden aan de hand van een kaart waarop de biotopen staan aangegeven en wat er in dit seizoen allemaal bloeit.

Beschermd

„Rond de vijver zijn de eerste orchideeën al te zien, evenals moeraswolfsmelk en koekoeksbloemen. Ver- derop zien we wilde hyacinten, lelietjes-van-daalen en wilde asperges. Onze trots op dit moment is het bloeiende Haarlems klokkenspel; een beschermde soort, die niet zoveel meer in het wild voorkomt. Ove- rigens is ongeveer de helft van alle planten in deze heemtuin beschermd. Ze zijn te herkennen aan een rood hoekje op het bordje met de plantennaam.” Er is ook een scholenhoekje in- gericht. Verstraeten verwachtte alweer twee groepen leerlingen. „Dit zijn altijd leuke momenten, waarbij we de kinderen laten kennismaken met de heemtuin. Meestal gaat zo’n bezoek gepaard met een speurtocht, een verhaal over de bijen en het bekijken van planten, zaden en insecten onder de microscoop. Ook vanmiddag is er iets extra’s voor de jonge gasten; er kan een cadeautje voor Moederdag worden geknutseld.”

Behalve de vrijwilligers was Danny van Essen aan- wezig om over bijen te vertellen. Sinds een jaar is hij de nieuwe imker van de locatie, in samenwerking met Ramon Duindam. Het was rond de bijenkasten een gezoem vanjewelste, waarbij hij aangaf dat deze volken eigenlijk het hele jaar door actief zijn. „Bijen slapen nooit en zijn altijd druk met de honing en het verzorgen van de larfjes. In januari gaat de koningin aan de leg. De eerste de beste warme dag trekken ze erop uit, naar buiten. De winterbijen leven langer en kunnen wel drie maanden worden. De werkbijen in de zomer leven maar drie tot vier weken. In de heemtuin staan voldoende bloemen voor ze. Mensen vinden het interessant om wat meer over het leven in en rond de bijenkasten te weten te komen. Ik raak er nooit over uitgepraat. Het is een mooie hobby.” In Heemtuin Lisse zijn ook een muurtuin met speciale muurplantjes en een insectenhotel te bewonderen.

Tekst: Wilma van Velzen