Druk op Avondvierdaagse

Druk op Avondvierdaagse
Deelnemers aan Avondvierdaagse Lisse lopen hun route over 5 of 10 kilometer van en naar Speeltuin Marijke. - Foto’s: Bianca Fenne

LISSE - Ruim 1500 ingeschreven deelnemers liepen de jaarlijkse Avondvierdaagse. Start en finish waren op maandag 15 tot en met vrijdag 19 mei in Speeltuin Marijke (Crocussenstraat 3A). De gekozen af- stand moest vier van de vijf avonden gelopen zijn om in aanmerking te komen voor een medaille. De allerkleinsten konden alleen vrijdagavond meedoen om een oorkonde te verdienen.

LISSE – Ruim 1500 ingeschreven deelnemers liepen de jaarlijkse Avondvierdaagse. Start en finish waren op maandag 15 tot en met vrijdag 19 mei in Speeltuin Marijke (Crocussenstraat 3A). De gekozen af- stand moest vier van de vijf avonden gelopen zijn om in aanmerking te komen voor een medaille. De allerkleinsten konden alleen vrijdagavond meedoen om een oorkonde te verdienen.

,,Het is jammer dat naar verhouding zo weinig deelnemers de 10 kilometer lopen”, stelt Marco van Klink, die de organisatie van de Avondvierdaagse al dertien jaar voor zijn rekening neemt. ,,We steken er heel veel tijd en energie in, maar er waren maar 125 mensen die deze lange afstand liepen. Dat is iets wat we de laatste jaren terugzien. Als het aantal onder de honderd zakt, zijn we genoodzaakt die afstand voortaan te ’skippen’; dan is het geen doen meer.” Naast de ingeschreven deelnemers, zijn er volgens hem nog altijd zo’n 500 tot 600 mensen die zich wel op het parcours bevinden, maar geen inschrijfgeld hebben betaald. ,,Dat zijn veelal degenen die met hun kinderen of kleinkinderen meelopen. We maken een hoop kosten om dit te organiseren en vragen daarvoor maar weinig. Gelukkig is het aantal mensen dat dit beseft wel groeiende. Het zou mooi zijn als iedereen gewoon die kleine bijdrage betaalt.” De 10-jarige Manouk de Vries en haar 9-jarige vriendin Amber van der Waal uit Lisserbroek liepen al een paar keer de 5 kilometer. ,,De Avondvierdaagse is leuk, vooral door het samenzijn met vriendinnen”, aldus de oudste van de twee. ,,Dit is voor mij al de zesde keer. Mijn oma heeft een doekje gemaakt; daar speld ik elk jaar een nieuwe medaille bij.” De jongedames waren niet helemaal fit. Manouk viel de dag ervoor van de wip, wat een blauwe knie opleverde. Amber had last van zere benen. Maar toen ze eenmaal enthousiast van start waren gegaan, was weinig meer te merken van het ongemak. Voor de feestelijke intocht over de Kanaalstraat, voor de gelegenheid omgedoopt tot Via Gladiola, stonden weer veel dorpsgenoten langs de kant. De wandelaars werden ingehaald met applaus, bloemen en presentjes. Blaaskapel De Pretnoten zorgde daarbij voor vrolijke muziek. Iedereen die daar recht op had, kon zijn of haar medaille ophalen in de speeltuin; een zilverkleurige met vermelding van het aantal keer dat is meegedaan of een goudkleurige voor de vijfde of tiende deelname. De vijftiende editie van de Avondvierdaagse werd afgesloten met een klinkende afterparty, waarop een deejay de muziek verzorgde.

Tekst: Bianca Fenne