Geen stormloop op Zemelpoldermolen

Geen stormloop op Zemelpoldermolen
Uitleg op Nationale Molendag bij de Zemelpoldermolen. - Foto: Wilma van Velzen

LISSE - De Zemelpoldermolen (1e Poellaan 59) was deelnemer aan de landelijke Nationale Molendag. Belangstellenden konden zondag 14 mei een kijkje nemen in de opengestelde accommodatie. Het liep niet storm; molenaar Pieter van der Veek ontving in totaal zo’n zestig bezoekers.

LISSE – De Zemelpoldermolen (1e Poellaan 59) was deelnemer aan de landelijke Nationale Molendag. Belangstellenden konden zondag 14 mei een kijkje nemen in de opengestelde accommodatie. Het liep niet storm; molenaar Pieter van der Veek ontving in totaal zo’n zestig bezoekers.

Een van hen was An Delnoij, die – evenals haar zoons Beer en Loek – speciale interesse had. „We wonen vlakbij en zien de molen eigenlijk altijd alleen aan de buitenkant”, vertelde zij. „Op Facebook had ik gezien, dat deze open zou zijn vanwege Nationale Molendag. Dit bood een unieke kans om ook eens binnen te kijken.” Indrukwekkend vonden de meesten het om te zien hoe de wieken draaien, met de zeilen in de wind, en via de spil en het onderwiel het scheprad in werking zetten. Van der Veek, die de Zemelpoldermolen al bijna veertig jaar regelmatig laat draaien, vertelde dat deze sinds 1928 buiten gebruik is. „Het bemalen werd toen overgenomen door een klein gemaal, dat iets verderop staat. Het drooggemalen gebied heet de Zemelpolder. Die bevindt zich tussen de Rijnsloot, de 2e Poellaan en de Heereweg.”

Reikwijdte

De oorspronkelijke Poldermolen dateert uit 1662. In 1708 zou die verbrand en herbouwd zijn, maar Van der Veek betwijfelt dit. In 1999 werd de molen zeker wel door brand verwoest. Het duurde vier jaar voordat de herbouw op de authentieke locatie was afgerond. „Er is ook een mooi hekwerk rondom gerealiseerd, dat kan worden afgesloten als er geen toezicht is. Dit heeft een tweede voordeel: als de wieken draaien en ik even aan de andere kant van de molen bezig ben, hoef ik niet bang te zijn dat er iemand in de reik-wijdte loopt. Als er genoeg wind is, laat ik deze altijd draaien op een feestelijke themadag als Open Monumentendag, Nationale Molendag of het Bloemencorso van de Bollenstreek. Dit trekt dan belangstelling.”

Nationale Molendag, georganiseerd door De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, stond te boek voor zaterdag 13 en zondag 14 mei. „Omdat de naastgelegen Heemtuin op 14 mei open zou zijn, hebben we het daarmee gecombineerd.” Er staan nog ongeveer 1200 molens in Nederland. De meeste worden door vrijwillige molenaars in werking gesteld. De opleiding ertoe bestaat nog steeds. Zonder hen zouden ze stil komen te staan. In Lisse staan er vier; naast de Zemelpoldermolen zijn dat de Lisserpoelmolen (Rooversbroekdijk 100), Lageveensemolen (oostzijde Trekvaart / Loosterweg Zuid) en de Keukenhofmolen.

Tekst: Wilma van Velzen