Inzet vanuit Paus Franciscus Huis

Inzet vanuit Paus Franciscus Huis
Van links af: Esther Nieraad, Gerry van Amersfoort, Ria Nieraad. Foto: Bianca Fenne - Foto: Bianca Fenne

LISSE - In het Paus Franciscus Huis (Heereweg 271) vindt elk dinsdag een inloopochtend plaats. Die wordt georganiseerd door vrijwilligsters Gerry van Amersfoort en Ria Nieraad van Heilige Parochie Willibrordus. Regelmatig wordt tussen 10.00 en 11.30 uur een gratis lezing of workshop aangeboden, maar er zijn ook ’gewone’ bijeenkomsten, waarop iedereen welkom is voor koffie of thee, een spelletje, knutselen en een goed gesprek.

LISSE – In het Paus Franciscus Huis (Heereweg 271) vindt elk dinsdag een inloopochtend plaats. Die wordt georganiseerd door vrijwilligsters Gerry van Amersfoort en Ria Nieraad van Heilige Parochie Willibrordus. Regelmatig wordt tussen 10.00 en 11.30 uur een gratis lezing of workshop aangeboden, maar er zijn ook ’gewone’ bijeenkomsten, waarop iedereen welkom is voor koffie of thee, een spelletje, knutselen en een goed gesprek.

In 2015 kwam het gebouw waarin voorheen een uitvaartonderneming gevestigd was terug in handen van de Sint-Agathakerk (Heereweg 277). Nieraad en Van Amersfoort vatten het plan op er iets speciaals mee te doen ten gunste van iedereen uit het parochiegebied (buurtschap De Engel, de gemeenten Lisse en Hillegom, en kern De Zilk van de gemeente Noordwijkerhout) en inwoners uit de omgeving. Ook belangstellenden die niet bij deze of een andere parochie aangesloten zijn, zijn welkom. De lokale parochiecommissie ging akkoord en ook het pastoraal team steunde het idee. „De inloopochtend is vanaf het begin een succes gebleken”, vertelt Nieraad. „Vanwege de gezellige en vooral open sfeer die er hangt.” De onderwerpen van de lezingen zijn divers; soms gaat het over geloofszaken, vaker over een maatschappelijk thema, goed doel of speciale doelgroep.

Vertrouwen

„Maar we willen niet te vaak iets organiseren”, aldus Van Amersfoort. „We willen mensen vooral de gelegenheid geven hun verhaal te doen en daarvoor willen we echt de tijd kunnen nemen. Per ochtend zijn zo’n 25 tot 30 gasten aanwezig. Bij bijzondere activiteiten kan dat oplopen tot 40 of 45.” Nieraad: „Er zijn altijd drie vrijwilligers aanwezig. Gerry en/of ik in ieder geval, vaak ook Esther (Nieraad, red.). Wij staan klaar om de mensen een luisterend oor te bieden. Daarbij geven we altijd vertrouwen; de verzekering dat hun verhaal hier blijft. Daardoor vertellen mensen soms dingen die ze nergens anders kwijt kunnen. Wij zijn geen hulporganisatie die zaken oplost. We doen dit zonder te oordelen of te vertellen wat men moet doen. Vaak is dat genoeg om te zorgen dat iemand zich beter voelt.”

Op verzoek van de gasten zelf kunnen Van Amersfoort en Nieraad een gesprek aanvragen met het pastoraal team. Er zijn ook contacten gelegd met Marti Wassenaar, adviseur bij WelzijnsKompas Lisse – Hillegom. „Wellicht kunnen zij in sommige gevallen iets voor iemand betekenen, maar tot op heden is dat niet nodig geweest”, zo geeft Van Amersfoort aan. Tijdens de inloopochtend van dinsdag 23 mei geven medewerkers van WelzijnsKompas informatie over gebruik van de duofiets en is er gelegenheid om een proefritje te maken. Dinsdag 27 juni verzorgt een in maaltijdservice gespecialiseerd bedrijf een proeverij. Meer informatie staat op www. willibrordusbollenstreek.nl.

Tekst: Bianca Fenne