’Kinderen komen helemaal op adem’

’Kinderen komen helemaal op adem’
Mieke Wijnhout uit Lisse is vrijwilligster van Europa Kinderhulp in de provincie Zuid-Holland. - Foto: Bianca Fenne
LISSE – Mieke Wijnhout uit Lisse is vrijwilligster van Europa Kinderhulp in de provincie Zuid-Holland. Deze landelijke stichting zoekt voor de komende zomerperiode vakantieouders, die ruim twee weken kansarme, kwetsbare kinderen uit onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk willen opvangen.

LISSE – Mieke Wijnhout uit Lisse is vrijwilligster van Europa Kinderhulp in de provincie Zuid-Holland. Deze landelijke stichting zoekt voor de komende zomerperiode vakantieouders, die ruim twee weken kansarme, kwetsbare kinderen uit onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk willen opvangen.

„In z’n algemeenheid heb ik een speciaal gevoel bij kinderen die buiten de boot vallen en meer aandacht nodig hebben”, aldus Wijnhout. „Dertien jaar geleden kwam ik via een artikel in een krant in aanraking met Europa Kinderhulp.” Zij en haar gezin kregen zelf jaren achtereen twee kinderen uit Berlijn ’op bezoek’. „Max, de jongste uit een gezin van zes kinderen, kwam op 9-jarige leeftijd hier in huis. Hij was toen net zo oud als die van ons. Zijn gezin had het niet breed. Max kwam zelfs nauwelijks buiten om te spelen.” De speciale gast voelde zich vanaf het begin ’geborgen’ op zijn ’vakantiebestemming’ in Lisse. „In het begin was het wel spannend, maar Max kon al snel zijn draai vinden binnen ons gezin. Er waren jaren bij dat de Duitse vakantieperiodes niet gelijk liepen met die in Nederland. Hij ging dan mee naar basisschool De Lisbloem, deed de afscheidsmusical en spelletjes door de wijk. Alle leerlingen waren enthousiast over hem; zo’n buitenlandse jongen is natuurlijk heel interessant. Max kreeg zelfs vrienden hier. Al die liefde en aandacht deden hem goed. En kinderen hoeven niet zo vaak weg. In en om het huis spelen, samen met elkaar eten; het was vaak al voldoende. Voor hem en andere kwetsbare kinderen is een verblijf in een vakantieoudergezin dan ook een manier om helemaal op adem te komen.”

Zelfvertrouwen

Vanaf het tweede jaar kwam de destijds ruim 4 jaar jonge Jenell bij het gezin Wijnhout over de vloer. „Vorig jaar heb ik haar, nu 14 jaar oud, daar bezocht. Het leek wel op een ontmoeting uit een film. Jenell had in die tijd duidelijk aandacht nodig. Haar blijheid maakte ons weer blij. Wel ook een pittige tante. Iemand die doorzet. Jenell vertelde trots en met enthousiasme over de leuke dingen die ze bij ons had meegemaakt, zoals fietsen naar het strand of na het eten een ijsje halen. Gewoon simpele dingen. Dat is dan fijn om te horen.”

Max, Jenell en andere kansarme, kwetsbare kinderen hebben volgens Wijnhout een aantal dingen gemeen. „Voor het zelfvertrouwen van een kind is het belangrijk dat ze worden teruggevraagd bij een vakantieoudergezin. Dan ontstaan gevoelens van: ’Kijk, ik mag er zijn’ en ’Ik word gewaardeerd’. Ze dragen de mooie herinneringen mee als zij na een vakantie in Nederland weer naar huis gaan.” Meer informatie over Europa Kinderhulp aangaande de provincie Zuid-Holland is verkrijgbaar via 06-24527305 en [email protected] kinderhulp.nl. Vrijblijvend een kennismakingsboekje aanvragen kan via [email protected] europakinderhulp.nl.

Tekst: Jankees Faas