Kunstenaarsduo slaakt noodkreet

Kunstenaarsduo slaakt noodkreet
Kunstenaars Iet Langeveld en Wout Ruigrok van Plan4. - Foto: Writing4U

LISSE - Na ruim acht jaar onzekerheid zijn kunstenaars Iet Langeveld en Wout Ruigrok van Plan4 licht wanhopig. Ze dreigen op straat gezet te worden als gevolg van een besluit van de gemeenteraad.

LISSE – Na ruim acht jaar onzekerheid zijn kunstenaars Iet Langeveld en Wout Ruigrok van Plan4 licht wanhopig. Ze dreigen op straat gezet te worden als gevolg van een besluit van de gemeenteraad.

Tot vorige maand zag de wereld er voor hen nog rooskleurig uit. Een actiegroep zou de kans krijgen om het oude schooltje aan de Heereweg te beheren en zij zouden het pand van het voormalige garagebedrijf Heemskerk voor een paar honderdduizend euro kunnen overnemen. Maar de actiegroep gooide op het laatste moment de handdoek in de ring en wenste de gemeenteraad ’veel wijsheid’. Die besloot, dat in het centrum woningen gebouwd mogen worden, ook op de locatie van Plan4.

Langeveld en Ruigrok waren diep bedroefd; ze zijn immers al drie jaar in onderhandeling over de aankoopprijs met wethouder Evert Jan Nieuwenhuis. Hoewel de vraagprijs in dat tijdsbestek omhoog schoot (van 250.000 naar 450.000 euro), waren ze ervan overtuigd dat overeenstemming bereikt kon worden. Langeveld: „Na drie jaar praten over de aankoop van het pand en met al die genoemde bedragen zijn verwachtingen geschapen. Nu zegt de wethouder, dat hij altijd onder voorbehoud heeft gesproken. Het voorbehoud dat Horsman geen claim legt op de oude Heemskerkgarage. Die claim is weg en nog kunnen we het pand niet kopen. We hebben al die tijd op een reservebankje gezeten.”

Toezegging

De enige toezegging die het duo onlangs kreeg, was dat het college van burgemeester en wethouders een ’morele inspanningsverplichting’ voelt om een goede locatie voor Plan4 te vinden. Tot dinsdag 2 mei leek het oude schooltje een optie, maar die dag meldde Nieuwenhuis, dat de kunstenaars moeten strijden tegen alle andere gegadigden. Ruig- rok: „Dus wordt de kans groot dat degene met het meeste geld en/of de meeste invloed het gaat krijgen. Alweer terug naar af. Men vindt het kennelijk niet zo belangrijk dat de kunstenaars hier blijven of wat er met de kunstenaars gebeurt. Wat die ’morele inspanningsverplichting’ waard is, moet nog blijken. We vragen in elk geval geen gemeentelijke steun en willen betalen voor het pand. We verzoeken alleen medewerking voor realisatie. We hoeven ook geen theeschenkerij; bij ons krijgen ze de koffie gratis! Wellicht bestaat er nog een strohalm, en wel: de mogelijke samenwerking met Museum De Zwarte Tulp. Een ultieme poging om het schooltje toch nog een prachtige, voor Lisse zo waardevolle invulling te geven.”

Tekst: Joep Derksen