Plaatsing erfgoed in tuin landgoed

Plaatsing erfgoed in tuin landgoed
Zorgvuldige plaatsing van een deel van het kunstwerk. - Foto: Charlotte Ebers

LISSE - Een kunstwerk van beeldhouwer David van de Kop (1939-1994) zonder titel is vrijdag 3 februari geplaatst in de beeldentuin bij Kasteel Keukenhof. Het werd tussen 1987 en 1990 gemaakt voor de rechtbank in Amsterdam.

LISSE – Een kunstwerk van beeldhouwer David van de Kop (1939-1994) zonder titel is vrijdag 3 februari geplaatst in de beeldentuin bij Kasteel Keukenhof. Het werd tussen 1987 en 1990 gemaakt voor de rechtbank in Amsterdam.

Het 2.10 bij 4.50 bij 2.90 meter grote beeld van keramiek (blauw, wit en rood geglazuurd) werd voor het middenplein van de rechtbank ontworpen, uitgevoerd en ter plekke in elkaar gezet. Het was nooit bedoeld ontmanteld en elders weer opgebouwd te worden; een probleem dat zich vaker voordoet bij ’percentagekunst’ in de openbare ruimte. In dit geval werd de keuze als simpel beschouwd. Immers, het was afbreken en ’total loss’ verklaren of proberen het gevaarte in drie stukken te zagen en de in totaal dertien ton zware delen van hun plek te krijgen. Zuliani Kunst en Terrazzo, gespecialiseerd in kunst van keramiek en vaak betrokken bij het maken en opstellen ervan, was verantwoordelijk voor de ontmanteling en wederopbouw. Vader Luigi maakte en plaatste het beeld samen met de kunstenaar, zoon Luigi leidde de operatie die noodzakelijk was, omdat de rechtbank wordt gesloopt. Het kunstwerk moest als cultureel erfgoed en belangrijke creatie van een Nederlandse beeldhouwer bewaard blijven en een nieuwe plek krijgen. Dinsdag 31 januari lukte het om alle drie delen weg te hijsen en op een dieplader naar Lisse te vervoeren. Daar zijn ze ’s avonds voorlopig gebouwd. De uiteindelijke plaatsing op de Nieuwe Plantage gebeurde nog dezelfde week. Zoals veel werken uit het bezit van de voormalige Rijksgebouwendienst (RGD) werd ook dit in 2014 als permanente bruikleen aangeboden voor de beeldentuin. Er wordt al sinds 2013 op deze manier samengewerkt.