Trio Romancero in zaal ’t Huys Dever

Trio Romancero in zaal ’t Huys Dever
Trio Romancero. Van links af: Rodrigo Barrientos, Mirjam Wesselink de Barrientos, Michael Benedik. - Foto: pr

LISSE - Trio Romancero verzorgt een concert in ’t Huys Dever (Heereweg 349A). Onder de programmatitel A la vida bona! treden Mirjam Wesselink de Barrientos (sopraan), Michael Benedik (gitaar) en Rodrigo Barrientos (percussie en voordracht) zaterdag 20 mei vanaf 20.00 uur op.

LISSE – Trio Romancero verzorgt een concert in ’t Huys Dever (Heereweg 349A). Onder de programmatitel A la vida bona! treden Mirjam Wesselink de Barrientos (sopraan), Michael Benedik (gitaar) en Rodrigo Barrientos (percussie en voordracht) zaterdag 20 mei vanaf 20.00 uur op.

„Vrij vertaald, is het een bezongen ode aan het leven; welluidend in al haar facetten”, bericht Folckert van de Veen, beheerder van ’t Huys Dever. „Chaconnes, romances en ballades – vanaf de middeleeuwen tot aan de vroege romantiek – passeren de revue; niet alleen van Spaanse meesters als Encina, Vasquez of Lorca, maar ook afkomstig uit de liedboeken van de Lage Landen, zoals de Souterliedekens of het Gruuthusehandschrift. Het pad leidt hierbij langs pieken en dalen van bewogen hartstocht, intense vreugde, opzwepende ritmiek en innerlijke verstilling.”

Romances

Maar het trio houdt zich niet alleen bezig met Spaanse componisten, ook de romances uit de vroegere Nederlanden zijn een geliefd thema. In 2015 kwam hun cd Het lied van Roelant uit met hierop naast Spaanse werken ook het middelnederlandse Roelandslied. ,,Met dit vurige heldenepos waren ze al in 2014 te horen in ’t Huys Dever.”

Wesselink de Barrientos begon haar muziekstudie op de piano aan de Sweelinck academie – Conservatorium van Amsterdam en sloot deze met goed gevolg af met hoofdvak zang aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij Marianne Blok (techniek en opera) en Hanneke Laméris (liedinterpretatie). Operamasterclasses volgde ze bij onder anderen Mia Besselink en Christina Deutekom. „Zij legde zich toe op de vertolking van Spaanstalige liederen en het Italiaanse klassieke repertoire; muziek met welke ze van jongs af aan vertrouwd was en waarmee ze meerdere malen optrad in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam en voor de landelijke radio en televisie. Samen met de Russische vioolvirtuoos Mikhail Bezverkhni vormt zij sinds enige jaren de spil van het Rosetta Ensemble.”

Benedik, geboren in Duisburg, studeerde klassiek gitaar aan Musikhochschule Dortmund. In Nederland vervolgde hij zijn studie in Utrecht bij gitaarpedagoog en componist Dick Visser. Tegelijkertijd studeerde hij instrumentatie en compositie bij Hans Cox. Nadat hij in 1986 zijn studie met het diploma voor uitvoerend musicus afsloot, ontwikkelde Benedik zich tot een gitarist met zowel een groot klassiek als hedendaags repertoire. Hij gaf optredens met gerenommeerde gitaristen als Eric Vaarzon Morel en Martin Kaay en trad de afgelopen jaren regelmatig op met het Matangikwartet.”

Barrientos is op allerlei gebieden werkzaam in de muziek. „Als percussionist is hij als begeleider van oude-muziekensembles actief in projecten in onder meer Duitsland en Frankrijk en trad hij op in Utrecht en het Koninklijk Concertgebouw. Als producent verzorgt hij klassieke cd-producties van musici om hem heen en in opdracht van derden. Als organisator is hij medeoprichter van het muziekproductiehuis Barav Music, waar hij thematische programma’s en projecten voor grote en kleine podia in binnen- en buitenland uitwerkt.’’ Toegangskaarten kosten 15,00 euro. Ze zijn te reserveren via 0252-411430 en [email protected]